AI (Yapay Zeka) sözüyle başladım ve eminim “yine mi?” diye içinizden geçirdiniz. Evet, maalesef. Bugün AI konuşuyoruz. Çünkü 3-5 yıl sonra hiç konuşmayacağız, hayatımızın her anında, çay makinasında bile AI olacak, duvardaki priz gibi önemli ve dikkatimizi vermediğimiz bir şey olacak.
Bir yandan AIOPS kavramını sağlamak üzere yeni doğan çözümler görürken, bir yandan da bazı izleme ve yönetim araçlarında hibrit BT yapılarının operasyonel sorunlarını tanımlamak için yapay zeka kullanmaya başladıklarını görüyoruz.
Altyapı izleme ürünleri genellikle alarm konsolidasyonu veya log analizleri gibi kabiliyetlerini, süreç uygulamaları ile entegre ederek iş uygulamalarının izlenmesini, yönetilmesini hatta bazı kısıtlı alanlarda otomatize edilerek operasyonlarda verimlilik elde etmeyi hedeflemekteler.
Benzer şekilde, uygulama performans analizleri de iş uygulamalarının performansını izlemeye, mümkün olan yerlerde altyapı araçlarıyla entegre olup perspektifi genişleterek hem performansı hem de hataları daha detaylı göstermeyi hedefliyorlar.
Bu araçlar kutudan çıktığı gibi kullanılabilen araçlar değiller ve hem birbirine entegre olurken hem de çalışma hayatları boyunca ilgi isteyen araçlar. Nedeni de kabiliyetlerinin kısıtlı olması ya da ürünlerin iyi tasarlanmamış olması değil, çalıştıkları ortamlar sürekli değişen ve gelişen ortamlar; dolayısıyla ayak uydurmak için düzenli olarak ilgi ve efor gerekiyor.
AIOPS: Sihirli Değnek (mi?)
“Kullandığınız araçları atın, yerine yepyeni AI ile güçlendirilmiş, hepsi-bir-arada araç geldi” demek mümkün değil. Ama elimizdeki araçlarla, karmaşası artan ve büyüyen ortamları kolay yönetmeyi mümkün kılan bir kavram geldiğini söylemek mümkün. Bu kavramı gerçekleştiren çözümler olduğunu görmek de çok sevindirici. BT operasyonlarında hayatın en tatsız kısımların birisi herhalde iş uygulamasına etki eden bir problemin kaynağını uzun süren çalışmalara rağmen tanımlayamamak olsa gerek. Sorunu tanımladıktan sonra onu tarihe AIOPS NPM IPM APM gömmek kolay, uzmanlıklar ve operasyon kabiliyetleri bunun için yeterli. Karmaşıklık arttıkça sorun çıkma potansiyeli arttığı gibi, sorunu bulma süresi de istatiksel olarak uzuyor.
AIOPS bize kök sebep bulmada iki açıdan yardımcı oluyor.
İyi haber, bu kavramları gerçekleştiren çözümler olması.
https://info.stackstate.com/gartner-market-guide-for-aiops-platforms-2019